Totalul afișărilor de pagină

8.3.11

De ce pe 8 martie sărbătorim ziua Femeii si a Mamei?


Pe plan internațional, ziua de 8 martie nu este ziua mamei, așa cum am fost informat incă din școala primară.

Ziua mamei este de regulă sărbatorită pe mapamond anual într-a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au așadar o dată comună pentru această sărbătoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.
Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbatoare a femeilor de pretutindeni impusă de V.I. Lenin a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.

Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel începând din mai 2010 a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România.

Ziua mamei se va sărbători în România anul acesta pe 1 mai. Exact de ziua muncii.
_______________________________________________________________

Maine, 8 Martie, vom sarbatori cea de-a 100-a aniversare a Zilei Internationale a Femeii. Aceasta zi a fost si este asociata cu lupta pentru emancipare, pentru drepturi egale cu barbatii, pentru conditii mai bune de munca si nu in ultimul rand pentru dreptul de vot a femeilor din lumea intreaga.

Aparuta intr-o vreme de mari tulburari sociale, Ziua Internationala a Femeii nu putea sa nu fie marcata de proteste sociale si conotatii politice.
La inceputul secolului 19, multe femei din tarile dezvoltate industrial munceau in domeniul textilelor si al serviciilor casnice, fiind insa supuse discriminarii si platite mult mai prost decat barbatii.

Aparitia organizatiilor sindicale era iminenta, iar de aici pana la revolta n-a mai fost decat un pas. Pe acest fond social, in 1903, in Statele Unite ale Americii, organizatiile sindicale ale femeilor, carora li s-au alaturat si femeile cu profesii liberale, au declansat lupta pentru dobandirea dreptului de vot, acestea punand bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor.

In 1908, in ultima duminica a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite ale Americii au organizat pentru prima data o Zi a Femeilor, ocazie cu care au avut loc ample demonstratii prin care se cereau pe langa dreptul de vot, drepturi politice si economice pentru femei.
Abia in 1910, la Copenhaga, in timpul celei cea de-a doua conferinta a femeilor socialiste, s-a propus ca Ziua Femeilor sa devina o sarbatoare internationala.

Prima zi Internationala a Femeii s-a tinut pe 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene, printre care si Romania. Ziua de 19 mai a fost aleasa de reprezentantele femelilor din Germania in amintirea promisiunii facute de regele Prusiei in 1848 de a le acorda dreptul la vot.

In 1913, in urma discutiilor purtate intre organizatiile de femei din mai multe tari, s-a luat decizia ca Ziua Internationala a Femeii sa se sarbatoreasca in ziua de 8 martie a fiecarui an.

Cel de-al doilea razboi mondial a fost momentul de emancipare al femeilor, acestea dovedind ca sunt capabile sa lupte in transee si in acelasi timp sa sustina, aproape in totalitate, industria de razboi din tarile puternic industrializate din acea vreme cum ar fi Marea Britanie, Statele Unita ale Americii si Canada.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, decenii la rand, lupta femeilor pentru obtinerea oficiala a drepturilor lor in cadrul societatii a continuat. Implicarea lor in tot mai multe domenii de activitate a dus la demonstrarea capacitatilor lor de a face fata oricaror provocari, fiindu-le recunoscute meritele in multe tari ale lumii.

Astfel, desemnarea de catre Organizatia Natiunilor Unite in anul 1975 ca An International al Femeilor apare ca deplin justificata.
Cu destula intarziere, in 1977, Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut oficial ziua de 8 martie ca Zi Internationala a Femeii. Imediat acestei hotarari, 8 martie a fost adoptata ca sarbatoare de foarte multe tari, unele dintrea acestea ne stiind pana la acel moment de existenta ei in lume.

Recunoasterea rolului femeii in societatea mileniului 21

Noul mileniu a adus unele schimbari semnificative, atat din punct de vedere a atitudinii, cat si a conceptului referitor la egalitatea de sanse pentru femei. Astazi, din punct de vedere legislativ, egalitatea de drepturi este pe deplin obtinuta in majoritatea tarilor lumii. Implicarea femeilor in fiecare aspect al vietii este vizibila din ce in ce mai mult, un numar tot mai mare de femei aflandu-se in functii de conducere pana la cel mai inalt nivel social, politic si economic.

Am putea crede ca femeile au castigat adevarata egalitate. Cu toate acestea, este regretabil faptul ca femeile continua sa fie inca platite inferior barbatilor si promovate in consecinta.

La nivel mondial, drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la educatie sau cel la sanatate sunt incalcate inca in unele state.

Multa vreme, incalcarea drepturilor femeilor a fost neglijata atat de organizatiile internationale cat si de guverne, grupuri de aparare a drepturilor civice si presa. Astfel, milioane de femei din lumea intreaga au continuat sa fie victime ale abuzurilor de tot felul, degradare morala si fizica si nu in ultimul rand chiar moartea.

Cu toate acestea, s-au facute multi pasi in imbunatatirea situatiei femeii in lume. Avem femei astronautii si prim-ministrii, tinerele au acces la orice universitate in orice domeniu de activitate, femeile pot lucra si in acelasi timp pot intretine o familie si au dreptul de a lua decizii in nume propriu.

De ziua ei, anul 2011 nu ii aduce multe bucurii femeii. Criza mondiala care a lovit pe toata lumea a afectat in cea mai mare masura femeile din lumea intreaga. Foarte multe femei si-au pierdut locul de munca, gasindu-se aproape in imposibilitatea de a-si obtine un altul care sa ii asigure o viata demna in conformitate cu aspiratiile pe care le au.

Ne aflam inca in situatia cand plata pentru aceeasi munca desfasurata este mai mica pentru femei decat pentru barbati. Acest aspect se observa chiar si la nivelul functiilor de conducere.

Desi din punct de vedere legislativ femeile si-au dobandit egalitatea cu barbatii, din punct de vedere al mentalitatii societatii sunt inca privite ca inferioare acestora.

O parte dintre discriminarile mentionate se ragasesc si in societatea romaneasca actuala.

La noi, un rol important in crearea unei imagini false asupra femeii a avut-o si mass-media. Atat in presa scrisa cat si in televiziune au fost aduse in prim plan aspecte ce tin exclusiv de natura mondenului, creand falsa impresie ca femeia este doar un decor de frumusete, un accesoriu pentru cei cu bani si ca acestea se pot realiza doar in casting si modeling sau eventual in arta.
In romania de astazi, femeia, daca nu are norocul sa se incadreze in meseriile mai sus amintite, este vazuta ca profesand in invatamant sau sanatate, dar, si in acest domeniu, numai in specializari legate de copii si psihologie. De aici si pana la inducerea ideii ca femeia poate excela doar in activitati legate de simtul matern si cresterea copiilor este doar un pas foarte mic.

Mass-media, care este prima vinovata in crearea imaginii falsa asupra femeii, este cea care are obligatia morala de a o schimba, si acest lucru trebuie sa il faca in fiecare zi nu numai de 1 sau 8 martie.


De ce pe 8 martie sărbătorim ziua Femeii si a Mamei?!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu