Totalul afișărilor de pagină

8.3.11

100 de ani de 8 martie - Ziua Femeii












Astazi se implinesc 100 de ani de cand sarbatorim Ziua Internationala a femeii. Daca istoria ne arata ca ea s-a nascut mai degraba dintr-o miscare proletara, astazi, Ziua Femeii este mai mult decat atat, este un prilej ca sexul tare sa resfete femeile si mamele cu daruri pe masura. Asadar, La multi Ani, doamnelor din lumea toata !
Recunoscuta oficial de abia in anul 1975, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita prima oara, acum 100 de ani, mai exact pe 19 mai 1911, in Germania, Austria, Danemarca si Elevetia, de catre femeile germane. Motivul : la aceeasi data in 1848, regele Prusiei,  Frederic-Wilhelm al IV-lea, a promis ca va introduce votul pentru femei.
Aparuta intr-o vreme a marilor tulburari sociale, Ziua Internationala a Femeii s-a ales si cu mostenirea protestului traditional si a activismului politic. In anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din tarile dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor si al serviciilor casnice, erau insa supuse discriminarii sexuale si erau platite mult mai prost decat cele ale barbatilor, fapt ce a dus la revolte sociale.
Multe dintre schimbarile care au aparut in existenta femeilor au exercitat o presiune majora asupra restrictiilor politice care le inconjurau. In tarile Europei, in Marea Britanie, America si ceva mai putin in Australia, femeile reprezentand toate nivelele sociale, au inceput campania pentru obtinerea dreptului de vot.
Unii socialisti au vazut in cererea femeilor de a avea drept de vot o chestiune nu neaparat necesara pentru miscarea clasei muncitoare, in timp ce altii, precum Clara Zetkin si Alexandra Kollontai au luptat pentru el cu toate fortele pentru a fi acceptat ca parte absolut indispensabila a programului socialist. Multe s-au intamplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecandu-se in Iran, in 1982, cand femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existentei lor: si-au dat la o parte, intreaga zi, valul care le acoperea fata.

Una dintre cele mai infocate sustinatoare ale drepturilor femeii a fost australianca Jean Devanny care, inca din 1936, nu s-a sfiit sa afirme libertatea sexuala a femeii, subiect care la acea vreme, dincolo de faptul ca a socat, era total deplasat. Ea spunea ca femeile au acelaşi drept ca si barbatii sa se bucure de sex si asta nu pentru faptul ca sexul al fi un prerogativ al barbatilor, ci pentru ca, de obicei, barbatii au experiente sexuale mult mai placute decat cele ale femeilor.(Sursa : Mediafax)

Pana in decembrie 1989, in Romania serbarea zilei de 8 martie se confunda public, in fapt, cu o oda adusa Elenei Ceausescu. In cele cateva ore pe zi de transmisiuni TV, in emisiunile de radio dar si in presa scrisa, Ziua Femeii se transforma intr-un prilej de "ridicare in slavi" a cuplului prezidential si a partidului unic.
Astazi, insa, Ziua Femeii a devenit pentru reprezentantii sexului masculin o goana nebuna dupa cadouri cat mai inedite : de la flori, bomboane si bijuterii, la daruri precum un zbor demonstrativ cu avionul, o plimbare gratuita cu tramvaiul, participarea la un club de astronomie in parcul Cismigiu sau un spectacol de striptease.
Sa ne sarbatorim frumos astazi , mai mult decat in oricare alta zi a anului si sa ne simtim frumoase si dorite !








[poze8martie2.jpg]



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu